Archeoloog in de klas
Een lesprogramma over archeologie voor basisschoolleerlingen uit Tilburg en omstreken. De gemeente Tilburg wil leerlingen van de basisschool archeologie en erfgoed laten ontdekken. Daartoe is het lesprogramma ‘Archeoloog in de klas!’ ontwikkeld. Er wordt een kruiwagen de klas binnengereden, gevuld met bijzondere voorwerpen. Dat kunnen archeologische vondsten zijn, maar ook gereedschappen van een archeoloog. De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit in de kruiwagen.Een week later, tijdens het bezoek van een echte archeoloog aan de klas, leren de kinderen wat archeologie is en hoe een archeoloog te werk gaat. Opgraven, hoe doe je dat? En wat gebeurt er met de vondsten na de opgraving? Tegelijkertijd leren de leerlingen meer over de geschiedenis van Tilburg en van hun eigen buurt. Hoe lang wonen er eigenlijk al mensen in Tilburg en omstreken? Wat is het oudste voorwerp dat ooit in Tilburg is gevonden? De kinderen mogen zelf een oud object van thuis meebrengen om te laten determineren en dateren.Doel is het kweken van besef dat archeologie in de achtertuin kan liggen, en dat de eigen leefomgeving een historische dimensie heeft.
Bij het programma hoort een docentenhandleiding met suggesties voor de voorbereidingsles(sen), maar ook voor uitbreidingen in én buiten de school.
Doelgroep: bovenbouw basisschool, in overleg aanpasbaar
Duur: 1 tot 1,5 uur per groep (voor het bezoek van de archeoloog aan de klas, exclusief de voorbereidingsles)
Kosten: eigen bijdrage € 65 per groep
Datum: in overleg
Aanmelding voor ‘Archeoloog in de klas!’ loopt via Bureau CiST – Cultuur in School Tilburg
Het programma is ontwikkeld door Anne de Hingh, tekstschrijver, en weleer erfgoedcommunicatie, presentatie en advies (Marie-France van Oorsouw) uit Amsterdam, op verzoek van de gemeente Tilburg.
Projectcoördinatie door ArchAeO Archeologische Advisering en Ondersteuning te Eindhoven.
Het project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant, toegewezen door Kunstbalie.