logo Archeos

ga naar nieuwsoverzicht

Leidse archeologen vinden rijk vorstengraf

afbeelding

Archeologen onderzoeken de inhoud van de grafheuvel in het laboratorium.

4 nov 2009

Archeologen van de Universiteit Leiden hebben honderden kleine bronzen voorwerpen gevonden in een grafheuvel ten zuiden van Oss. De heuvel, die in 2004 al werd ontdekt, bevat het graf van een jonge prins. In 2007 is de grond van de grafheuvel in blokken voorzichtig uitgegraven en vervolgens in een laboratorium nauwkeurig onderzocht. De grafheuvel is een van de grootste grafheuvels in Nederland en is zo'n 2600 jaar oud.

De grafheuvel ligt in het gebied Zevenbergen waar al meer grafheuvels zijn teruggevonden. Het beroemde vorstengraf van Oss, dat in 1933 door archeologen werd opgegraven, ligt vlakbij. Deze grafheuvel in de grootste die tot nu toe bekend is.

Doordat de inhoud van de grafheuvel in het laboratorium, en niet op de plaats van de vondst, is onderzocht, konden de archeologen heel precies onderzoek doen. Zo hebben zij röntgenopnamen gemaakt van de inhoud en de plaats van maar liefst 525 minuscule en zeer kwetsbare bronzen fragmenten goed in kaart kunnen brengen. De archeologen vergelijken deze nieuwe onderzoeksmethode met die van televisieserie CSI.

Vanaf donderdag 5 november zijn de vondsten te zien in het Museum Jan Cunen in Oss. Dan worden ook de resultaten van het onderzoek in een boek gepresenteerd. Een uitgebreid verslag van de ontdekking is te lezen op de website van het grafheuvelsonderzoek.

ga naar nieuwsoverzicht