logo Archeos

ga naar nieuwsoverzicht

Uitzonderlijk Nederlands scheepswrak op bodem Oostzee gevonden

15 nov 2007

Zweedse onderwaterarcheologen hebben op de bodem van de Oostzee een Nederlands scheepswrak ontdekt dat in een uitzonderlijk goede staat bewaard is gebleven. Het wrak ligt op een diepte van 125 meter en ligt nog rechtop. Aan de bouw van het schip konden de archeologen opmaken dat het met alle waarschijnlijkheid gaat om een Nederlands schip uit de zeventiende eeuw.

Het schip werd in mei op de bodem van de Oostzee aangetroffen. De makers van Vrakletarna (Wrakzoekers), een programma van de Zweedse televisiezender SVT, toonden vandaag de eerste beelden van het ontdekte schip.

Het is nog niet bekend welke naam het schip droeg. Op de beelden, die werden gemaakt met een op afstand bestuurd, onbemand duikbootje, is goed te zien dat het schip was versierd met gesneden houten figuren en andere versieringen. De 27 meter lange romp is nog helemaal intact. Zelfs twee masten staan nog recht overeind.

Wat het schip als lading vervoerde is nog niet bekend. Veel Nederlandse schepen voeren in de zeventiende en achttiende eeuw naar het Oostzeegebied. Daar haalden zij vooral graan en hout en brachten zij goederen uit de rest van Europa, zoals zout en wijn uit Spanje en Frankrijk.

Nederlandse onderwaterarcheologen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten zijn door hun Zweedse collega's bij het onderzoek betrokken. Archeoloog Martijn Manders, die de Zweden hielp bij het bestuderen van de onderwaterbeelden, onderstreepte dat het ging om een "spectaculaire vondst". Het is te danken aan het koude, donkere en vooral zoutarme water van de Oostzee dat scheepswrakken er zo goed bewaard blijven. Hierdoor krijgen bacteriën of paalworm nauwelijks kans om het hout op te vreten.

In 1961 werd voor de kust van Stockholm het wrak van het oorlogschip Wasa gevonden. Ondanks een verblijf op de zeebodem van meer dan driehonderd jaar, verkeerde ook dat schip in een bijzonder goede staat. De Wasa is tegenwoordig in een museum in de Zweedse hoofdstad te bezichtigen.

ga naar nieuwsoverzicht