logo Archeos

ga naar nieuwsoverzicht

Archeologen ontdekken sporen prehistorische akker bij Swifterbant

24 aug 2007

Een team archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen, het Nieuwland Erfgoedcentrum en de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) heeft in Swifterbant sporen van een prehistorische akker ontdekt. Het team deed de ontdekking tijdens een opgraving naar de 6000 jaar oude Swifterbantcultuur.

Unieke informatie over prehistorische landbouw

De akker dateert uit de Nieuwe Steentijd, 4300-4000 voor Christus. De opgegraven sporen zijn zeer bijzonder. De akker in Swifterbant stamt uit de beginperiode toen mensen overgingen op landbouw in ons land. Deze eerste akkers werden toen met een hak omgewoeld. Archeologen hebben tot nu toe alleen gegevens over prehistorische akkerbouw in latere perioden gevonden, toen de akkergrond met een ploeg werd bewerkt.

Onderzoek

Het gebied rond het dorp Swifterbant, dat ten noordoosten van Lelystad ligt, staat al jaren in de belangstelling van archeologen. Op deze plaats lag in de prehistorie een oeverwal, een hoger gelegen gebied in een moerassig, zoetwatergetijdengebied. De oeverwal bleef ook bij hoog water droog en was daarmee een ideale plek voor bewoning.

De eerste sporen van prehistorische bewoning werden in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw tijdens ontginningswerkzaamheden gevonden. Het ging toen om resten van een nederzetting uit het begin van de Nieuwe Steentijd, ongeveer 4300 voor Christus. Dankzij deze opgravingen kregen archeologen voor het eerst een goed beeld van de overgang van het leven van jagen en verzamelen naar een boerenbestaan.

De mensen die in de Nieuwe Steentijd bij Swifterbant leefden, waren waarschijnlijk half-nomaden. In het voorjaar trokken zij naar de kustmoerassen, die toen het hele westelijk deel van Nederland bedekten. Op de hoger gelegen oeverwallen bouwden ze kleine nederzettingen en jachtkampen. Ze leefden van de jacht en visserij, maar verbouwden ze ook graan op kleine akkers.

Open dag

Op zaterdag 25 augustus is er de mogelijkheid voor het publiek een bezoek te brengen aan de opgraving. Er worden rondleidingen gegeven door leden van de AWN en medewerkers van het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Tijdens de rondleidingen wordt uitleg gegeven over de resultaten van het onderzoek en kunnen recente vondsten worden bekeken. De open dag duurt van 10.30 tot 16 uur. De opgraving ligt aan de Vuursteenweg, achter de boerderij op nummer 6.

ga naar nieuwsoverzicht