logo Archeos

ga naar nieuwsoverzicht

Scheepsarcheologen nemen kijkje bij Almeerse scheepswrakken

17 aug 2007

In de Almeerse bodem liggen maar liefst 22 scheepswrakken, waarvan in de nieuwbouwwijk Almere Poort vijf. Om de staat van twee van deze scheepswrakken vast te stellen gaan archeologen twee kijkoperaties uitvoeren.

De twee scheepswrakken waarbij een kijkoperatie zal worden uitgevoerd, komen uit verschillende perioden. Het gaat om een visserschip uit het begin van de 20ste eeuw en een vrachtschip uit de 17de eeuw. De twee scheepswrakken zijn in 1972 en 1981 ontdekt en bleken toen in goede staat te zijn. Ze zijn toen in de bodem bewaard. Sinds december 2003 worden ze ook wettelijk beschermd. De gemeente Almere wil weten of de wrakken nog steeds zo goed bewaard zijn als toen ze werden ontdekt.

Scheepshout is zeer kwetsbaar. Daarom laten archeologen, als dat mogelijk is, scheepswrakken het liefst onder de grondwaterspiegel in de bodem liggen. Daar worden ze luchtdicht afgesloten zodat er geen bacteriën bij kunnen die het scheepshout opvreten. Zo blijven ze het best bewaard. Ook met de twee scheepswrakken in Almere Poort is dat gedaan na hun ontdekking. Om er zeker van te zijn of deze aanpak goed heeft gewerkt, gaan de archeologen een klein kijkgat graven, vandaar de naam kijkoperatie, om houtmonsters te kunnen nemen voor nader onderzoek.

De kijkoperatie duurt een paar dagen. Daarna volgt de analyse van de gegevens. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten bepalen of de wrakken beschermd moeten blijven.

Bij één van deze kijkoperaties, in het toekomstige Olympiakwartier, mag het publiek op woensdag 22 augustus meekijken hoe de archeologen hun onderzoek uitvoeren.

ga naar nieuwsoverzicht