logo Archeos

ga naar nieuwsoverzicht

DNA-onderzoek naar oer-Vlaardinger

afbeelding

Hoe de oude Vlaardingers eruit zagen is al onderzocht, nu wordt gekeken of er ook nog nazaten van deze

8 jun 2006

Begin 2006 is de sectie Stadsarchief en Archeologie van de Gemeente Vlaardingen begonnen met de zoektocht naar de oer-Vlaardinger. Mannen die konden aantonen of aannemelijk maken dat hun rechtstreekse voorvader in mannelijke lijn in of voor 1555 in Vlaardingen woonde, kwamen in aanmerking voor deelname aan het DNA-onderzoek.

De oproep via de media om aan het onderzoek deel te nemen, leverde 180 aanmeldingen op uit het hele land. Hiervan voldoen 87 personen aan de gestelde criteria voor deelname. Hun namen zijn: Den Admirant (2), Bergwerf(f) (3), Boog (1), Bot (14), Brobbel (12), Broek (3), Den Draak (1), Drop (21), Fousert (3), Goedknegt (1), Groen (3), Hoogendam (5), Oversluizen (3), Poldervaart (2), Poot (1), Van Teijlingen (2), Wapenaar (3), Van der Windt (2), De Zeeuw (2), Zonne (2), Zuiderent (1).

In de maanden juni-augustus wordt van deze personen wangslijm afgenomen, dat dan naar het Forensisch Labaratorium voor DNA-onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum voor onderzoek wordt gestuurd.

In de loop van dit jaar zal tevens DNA worden veiliggesteld uit de 34 11de-eeuwse schedels die in 2001 en 2002 zijn gevonden bij archeologisch onderzoek op de locatie het Gat in de Markt in het centrum van Vlaardingen. Daarna wordt in Leiden onderzocht of er een match te vinden is tussen beide DNA-groepen. Naar verwachting zal niet eerder dan medio 2007 hierover uitsluitsel zijn.

ga naar nieuwsoverzicht